18 de novembre 2018

Morella-Boedo. Una connexió històrica amb uns colors compartits


10278 km separen Boedo, la casa històrica del Club Atlético San Lorenzo de Almagro (CASLA) de Morella. Una distància que va haver de recórrer Emilio Bernat Viñals al 1908 quan tenia 3 anys i va emigrar a Buenos Aires amb els seus pares.

Emilio Bernat va ser president del CASLA durant els anys 1949 i 1954, mandat durant el qual va construir Gimnasio San Martin i es produeix la gira que dona inici a la connexió entre el club morellà i el club de l’avinguda la Plata. Aquesta gira va portar el CASLA per distintes ciutats de l'Estat espanyol i es va enfrontar amb FC Barcelona, Athletic Club, Atletic de Madrid, València i un combinat canari de futbol1.

Durant aquests enfrontaments i tot i que no hi ha data exacta, hi ha constància que el Morella CF i el CASLA jugaren un partit amistós, programat pel president Emilio Bernat que volia visitar la seua ciutat natal per tal de canviar el seu cognom de la partida de naixement, en què per un error figurava "Bernard". Aquest partit amistós, que algunes fonts titllen de partit entrenament, va acabar amb el resultat de 0 a10 per al club de Boedo.
Amb aquest amistós naixeria un agermanament històric en què se li va regalar al club de Morella equipacions oficials del CASLA, des d'aleshores aquest club ix als camps castellonencs amb els colors blaugrana característics del club argentí.

Ara, dècades després, un grup d'artistes gràfics anomenat GrupoArtístico de Boedo, que romanen de gira per Europa ha pintat un mural a l'antic camp de futbol de Morella anomenat Antic Prat de l'Albereda i on ara se situa l'Espai Firal. En la seua pintura han volgut representar la mà d'Emilio Bernat cedint els colors del CASLA a la seua ciutat natal. També hi apareix escrit «Morella» simulant la ceràmica, un tret característic d'algunes comarques castellonenques.
El mural amb l'escut i la inscripció. (Imatge Twitter Grupo artístico Boedo)

La germanor valenciana amb San Lorenzo no acaba ací, ja que dècades després i amb els fluxos migratoris canviats a la inversa, un grup d'argentins, al qual se li han afegit uns pocs valencians amb passió per l'equip de Boedo, estan associats a la Penya Cuervo Che que aglutina tots els seguidors del CASLA establerts al territori valencià. Aquesta penya oficial treballa amb l'administració morellana i el CASLA per traduir en una jornada lúdica i festiva aquest històric agermanament i fer-lo perdurar amb el temps.
Així doncs, el Club Atlético San Lorenzo torna a Morella mesos abans de la tornada a la seua casa històrica a Avenida La Plata 1700 del barri de Boedo.

1http://www.museodesanlorenzo.com.ar/contenido/jugadores/torneos/1941/1946/gira/Gira.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada